Jdi na obsah Jdi na menu
 


Děkujeme, odejděte

Slogan, používaný převážně na politické scéně v souvislosti s volbami, velmi výrazně vystihuje situaci a náladu uvnitř ČKA. Stav, kdy jsou obrazně řečeno všichni proti všem, vůbec nikomu a ničemu neprospívá, ba přímo naopak. Po celý rok se na těchto stránkách snažíme poukázat na negativní realitu, která se přímo dotýká všech členů a s kterou mnozí z nás nesouhlasí. Nesouhlasí, ale mlčí. Proč vlastně mlčí? Nebo spíš proč mluví jen na „zapřenou“?
 
Důvod je velmi jednoduchý a prozaický. Bojíme se. Bojíme se toho, aby s námi někdo nezametl, aby se někdo nenaštval a nemstil se nám, abychom neměli potíže a hlavně aby se běhalo. Běhalo se v domnění, že vynaložené prostředky nebyly vynaloženy zbytečně. V průběhu času ale začínáme mít pochybnosti. Stojí nám to všechno vlastně za to, když získané dotace se nevyplácí nebo spíše jen někomu a nebo jen částečně, když musíme snášet neustále nějaké ústrky, smiřovat se permanentně s nespravedlností, čelit různým náladám a výlevům, vztekat se, že nám zrušili dostih, protože tam jeden kůň chyběl, aby pak „zachránili“ jiný dostih, ve kterém ve finále běhají kusově čtyři koně, z kterých občas opravdu soutěží jen jeden nebo dva. Proč vlastně neustále jen přivíráme oči nad tím či oním? Proč máme čím dál častěji vztek sami na sebe, že sedíme v „pamperskách“ v koutě a posloucháme sliby a samolibé tlachy o skvělé současnosti a ještě úžasnější budoucnosti, mlčíme a necháme o sobě rozhodovat samo-zvoleného bosse bez mandátu?  
 
Odpověď je taky docela jednoduchá. Nechali jsme se zkorumpovat různými protislužbami a vlastní pohodlností. Protože když budu mlčet, tak pro mě nebo místo mě ten či onen udělá to či ono. A protože mi ten nebo onen vyhověl (i když někdy pod nátlakem) tenkrát, tak já teď nemůžu protestovat, přestože bych nejradši řval jak „pavián“ a dělám, že je mi to jedno.
 
Jenže takhle už to vážení nejde! Už si koledujeme o pěkný průšvih.
 
Pominu to, že si Bedřich za podpory Jiřího klidně dohlásí koně po uzávěrce do již zveřejněné startovní listiny, zatímco jindy se nepřijmou přihlášky, které došly pozdě, dejme tomu o čtvrt hodiny. Nebudu rozebírat odebrané a libovolně vrácené licence, s kterými se v poslední době roztrhnul pytel. Nebudu rozebírat handicapy, které mezi námi dělají neskutečné zlo. Dokonce nebudu rozebírat ani (aspoň prozatím) rozporuplné tresty. Chci jen upozornit na jednu základní věc – ČKA přestala plnit své základní úkoly a povinnosti.
 
Omlouvám se, že mluvím všeobecně, ale snažím se držet své zásady a nezveřejňovat jména, jsem-li o to požádána. Chápu to, protože já koně živit nemusím, tudíž nemám v tomto směru žádné povinnosti, takže jakákoliv omezení vůči mé osobě nejsou podstatná. Jestli si Jiří myslí, že mě nějak potrestá tím, že zakáže sekretariátu se mnou spolupracovat, přestože jsem všechny své služby poskytovala bezplatně a nezištně, tak je naivní blázen. Mám o to více času věnovat se lidem, kteří o mou přítomnost a pomoc stojí.
 
Co však považuji za naprosto katastrofální informaci s fatálními důsledky? Dostala se ke mně zpráva, že bychom tento stav měli snášet ještě dva roky, doslova: „ Tenhle stav bez pravidel budeme muset ještě dva roky vydržet a pak už bude všechno fungovat normálně“!!! KDY - PAK, ptám se? Jestliže má Jiří představu, že tohle „svinstvo“ by mělo fungovat další dva roky, žádné potom už nebude.
Další z majitelů jsou po letošním derby značně znechuceni a chystají se svou činnost ukončit. Kdo tu zbyde?
 
Měli bychom všichni zhodnotit své postoje, protože jde o naši případnou budoucnost, okamžitě vzít rozum do hrsti a začít jednat. Je to totiž poslední a jediná šance. Potom už jen potopa…
 

Alena Čemusová

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Alena - malý český člověk,...

pracovitý, ale s.... - říká jedno velmi pravdivé přirovnání, i když pracovitost už je poněkud na ústupu. Pokud se takhle budeme chovat a uvažovat všichni, pak je to s touto společností fakt v háji. Proč musíte Ferry hned někoho, kdo má v zásadě pravdu, hned pošpinit a zesměšnit? Slušnost a rovná komunikace je první a zásadní krok, nikoliv utopie. Jestliže Vám je tento stav jedno a považujete vzájemně dobré vztahy mezi lidmi za utopii, to je mi Vás upřímně líto. Všichni víme, jak celá situace vypadá, o to především díky lidem s takovým-to myšlením. Jenomže valná část řádných členů ČKA už tímto směrem dál kráčet nechce a je tudíž nevyhnutelně nutné se k sobě začít chovat slušně a korektně, protože nás budou čekat ještě horké chvíle a ty musíme společně prostát. Já jsem ráda, že to pan Kyzlink pochopil a nebál se to napsat. Jen v dobré komunikaci je síla a jestli si někdo myslí, že bude dál proti sobě štvát lidi, pak ať si laskavě uvědomí, že každý bumerang se jednoho dne vrátí. A já se o svoji hlavu bát nemusím.

Ferry - Na jeden provaz

Vážený pane Kyzlinku,
vaše návrhy jsou sice zajímavé, ale uskutečnitelné pravděpodobně jako komunismus. V tom si měli oficiálně být všichni rovni, pracovat pro obecné blaho a měli být odměňováni podle svých zásluh. Doopravdy však byly někteří rovnější, práskali, podráželi, udávali a hlavně nechtěli makat. Lidi jsou prostě i takový.
Vaše myšlenka je krásná, ale utopistická. Berte na vědomí, že chcete pracovat se zvláštním "materiálem". Možná bude něco pravdy na tom co líčí "zlé jazyky" nebo na vašich "nelichotivých slovech" které jste pronesl bezprostředně a bez zábran, a také proto mohou býti právdivá.

Harry - Dostihový sloupek HN

6.9. Rekviem za klusáky

Mohlo se to jmenovat Sněhurka a sedm trpaslíků. Jenže jméno té klisny ve skutečnosti bylo Sněženka a jejích soupeřů v sobotním Klusáckém derby bylo jen šest. Největší dostih klusácké sezony působil místy velmi rozpačitým dojmem a jeho světlým bodem bylo snad jen to, že jej vyhrál desetinový favorit Zazazoo s Jaromírem Kotáskem, pro něhož to bylo celkově osmé jezdecké vítězství v derby.

Klusácké dostihy v Česku zažívají vleklou krizi. Živoří na jediné dráze ve Velké Chuchli, kterou si pronajímají od pořadatele cvalových dostihů, a týden co týden se pořádají před téměř prázdným hledištěm o několika desítkách diváků v pivní atmosféře "čtvrté cenové". Koňská základna je úzká, počet skutečně velkých stájí malý. O vítězství se utkávají stále ti samí.

Klusákům v Česku zlomily vaz dvě okolnosti. Zaprvé velikášské plány někdejšího Státního závodiště, které těsně po revoluci plánovalo rozjet ve velkém celostátní sázení na poštách a osudově se při tom zadlužilo. A zadruhé to byli bohatí podnikatelé, kteří se v 90. letech skomírajícího sportu ujali a vtiskli mu svá vlastní pravidla. Klusáky může jezdit prakticky každý bez ohledu na váhu a regulérní sport se tak změnil v koníček několika byznysmenů, asi jako když se pět kamarádů domluví, že půjdou hrát v pátek večer bowling.

Teď stojí klusáci nad propastí. Pokud se chtějí vrátit, musí si vzpomenout, co tento sport živí ve světě - sázkové obraty a publikum. A začít se o ně opět snažit.

Kyzacek - Za jeden provaz

Prvni dva vecery po Derby jsem snil o pomste. Krute, krvave, spravedlive. Ale neumim byt zly. Rozhodl jsem se Derby den posoudit znovu - strizlivym pohledem a s odstupem, ale u sceny, kde se David snazi dokoncit opravu, zatimco se rozjizdi startovaci auto, vedraly se mi do oci slzy a ja se rozhodl skoncit. Zrusil jsem planovane podzimni nakupy a zacal shanet kupce pro sve kone. Bez ohledu na to, co tim zpusobim ostatnim, vcetne trenera - saska v tomhle cirkuse uz dal delat nebudu. Nastesti nasledoval vikend ve Strelicich a uspech ve Vidni a ja pochopil nekolik veci. Kdyz skoncim, nejvic potrestam ty, ktere mam rad. A mozna ani skoncit neumim. Ba dokonce ted verim, ze situace neni ztracena.
Nekolik lidi tu pise, ze vsechno je jen o penezich. Bezesporu, o ty jde zejmena. Jenze jeste vic zalezi na lidech. Jejich vztatich, jednani vuci ostatnim, ochote spolupracovat, navzajem si pomahat. A tam je podle me nejvetsi problem soucasnosti. Roztristenost cele klusacke obce na drobne zajmove skupiny, krivdy nedavne I davno minule, opravdove I jen domnele, pomsty, netolerance ba I nenavist, hlavne tohle nam brani normalne fungovat (a ve svem dusledku I shanet ty penize). A proto mam navrh - pojdme se k sobe po zbytek sezony chovat jako lidi a pratele, uvidime, co vsechno se pak zmeni. A protoze nechci, aby to byl jen dalsi vykrik, napadlo me par kroku, ktere by tomu mohly pomoci.
- pojdme se kazdy zamyslet, komu z ostatnich jsme ublizili, zachovali se k nim nefer a zkusme se omluvit - verejne, mezi ctyrma ocima nebo alespon vduchu. Ja sam se timto omlouvam vsem, ktere jsem naposledy nazval dementy, prasaty, dobytky, podvodniky a dalsimi nelichotivymi slovy
- zkusme si navzajem prat uspech a ocenit vykony ostatnich - alespon takovymi ovacemi po kazdem dostihu, jakych se dockala Nitisa
- fandeme si na mezinarodnim poli bez ohledu na klubove barvy. Co kdyby CKA vypravila autobusove zajezdy, na kterch bychom mohli povzbudit Michala v Berline, Mykolu v Mnichove, Jardu ve Vidni nebo Jindru s Jaromirem v Bratislave? Na takovych zajezdech bychom se mohli navic lepe navzajem poznat, protoze v tom je dalsi problem. Jen malo vime o ostatnich a zle jazyky je lici jako alkoholiky, tunelare, narkomany, sexualni devianty, gamblery, nasilniky.
- a k vzajemnemu poznani muzeme udelat vic - treba "dny otevrenych dveri" u jednotlivych treneru, sportovni podnik (treba stare dobre kuzelky), nebo brigadu na uklizeni toho humusu u zadnich staji (a nejznepratelenejsi individua postavit k jednomu kolecku)
- usporadat "dostih usmireni", kde si jezdci prohodi kone a budou tak vlastne bojovat v barvach svych souperu, ale hlavne kolegu
A urcite se da vymyslet spousta dalsich drobnosti. Muze to vsak fungovat jen za nekolika podminek: prekousnout skutecne krivdy minulosti a divat se vpred. Kazdemu dat sanci ukazat, ze je opravdu dobry clovek, kteremu jde o klusaky predevsim (a ja verim, ze to tak opravdu je), ale pokud se I po teto sanci nekdo ukaze jako toxicky jedinec, kteremu vic zalezi na osobnim prospechu za kazdou cenu, rychle ho z nasich rad exkomunikovat. Tak co, zlusime to jeste? Vsichni spolu, za jeden provaz?
Petr Kyzlink (jen a pouze za sebe)

Daisy - nelze než souhlasit

Akorát bych použila nepolitický slogan "Neděkujem, vypadněte!" Ale jak už napsal Harry - co s tím udělat? Křičet tajně i veřejně nic nezmění, ti, které bysme příp. za funkcionáře chtěli, to dělat nechtějí a ti co tam jsou nebo by se tam cpali zas nechceme my.. Začarovaný kruh, ale pravda je, že pouhým voláním po spravedlnosti se nic nevyřeší.
Situace je smutná a zoufalá, nepatřím k žádné z velkých stájí, takže si myslím, že "koukám" objektivně a všeobecně a je to rok od roku horší.
Zatím se běhá, což mnohým stačí. CO a JAK se běhá, už je horší, ale i tak to většinou stačí. Že se nevyplácejí získané výhry - stačí že se slibuje. Když dvakrát slíbíš, je to jako když jednou dáš.. Udělují se sankce nesmyslné a neudělují oprávněné (a když se udělí, tak se zruší) - proč ne, aspoň jsou všichni kamarádi.. Diskvalifikují se nesmyslně koně (Mage, Royal..) - proč ne, o jednu konkurenci míň, o nějakou kačku víc.. Kam až hodlá ČKA zajít? Obávám se, že tohle není konečný stav a ráda bych věřila, že už to bude jen lepší, ale nežijeme v pohádce, aby "všichni žili šťastně až do smrti" takže spíš čekám tu situaci, kdy to poslední "zoufalí důvěřiví" zabalí. Pak se to buď konečně znovu nakopne nebo se z klusáckého "sportu???" stane kšeft několika vyvolených...

Harry - Nejsou lidi!

Obávám se, že situace nemá řešení. Až bude Valná hromada někdy v lednu příštího roku, řekněte mi, koho budeme do VV volit? Ti slušní ze všech funkcí už dávno odstoupili, a noví kandidáti se najdou těžko. A pokud se někdo najde, tak nejspíš tvrdě narazí, protože pan Balcar zas jistě napíše a namnoží leták, s kým může spolupracovat a s kým ne, a koho rozhodně volit nemáme! Ostatní se pak pěkně pohádají a skončí to tím, že do VV se zvolí opět stejní lidé,kteří jsou tam už tedˇ.

Ono je to všechno "jen" o penězích. Ten, kdo je do klusáckých dostihů dá, bude chtít logicky i v budoucnosti o všem rozhodovat ať už sám nebo prostřednictvím nastrčených loutek ve VV, které bude zcela ovládat. Sponzoři klusáckých dostihů se dají pomalu spočítat na prstech jedné ruky, a to samé bohužel platí i o divácích, kteří na klusácké dostihy přijdou jako skuteční diváci a nikoliv jako majitelé, trenéři, jezdci, personál stájí či dostihoví funkcionáři.

Sport bez diváků nemá valnou budoucnost a situace vyžaduje komplexní řešení. Ano, nejprve je třeba udělat pořádek ve vlastních řadách, a to bude
s ohledem na nemožnost zásadních změn ve VV úkol nadlidský.
A pak je třeba se zabývat tím, co udělat kromě fair play a regulérních dostihů pro to, aby do Chuchle na klusáky přišli aspoň nějací diváci? A na tohle já recept bohužel nemám, a pochybuji že někdo z členů ČKA jej má. Pohled na obrovskou a prázdnou tribunu při klusáckých dostizích není zrovna veselý!

slova proti slovům - Alena

Vím Filipe, že moje a další články lze chápat jako pouhá slova, ale já mám pocit, že ne všem dochází, kam se řítíme a také ne všichni o všem ví. Také vím, že se vše neotočí mávnutím proutku ze dne na den. Důležité ale je, abychom přehodnotili své postoje, přestali se bát a spoléhat se na chyméry, v ten okamžit se řešení vždycky najde. Jestliže budeme vycházet z toho, že to "všichni nezabalí", může k tomu dojít dříve než se nadějeme. Také mě nenapadla spousta jiných věcí a stalo se. A v neposlední řadě, ČKA je naše tak si ji nenechme ukrást. Znáte význam slova "naše"? Neznamená "moje"!

filip - slova

Se vším, co jste teď napsala nebo s většinou toho, co bylo v minulosti napsáno, nelze než souhlasit. Ovšem těch možností, jak začít jednat, nemáte mnoho, resp. pokud nemáte v rukávu schovaného silného sponsora, tak jediné co účastníci dělat mohou je, že to všichni zabalí. A upřímně to není příliš realistická možnost.